Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1934, USSR
 
 

Gleb PANFILOV

Глеб Анатольевич ПАНФИЛОВ
Gleb PANFILOV

Filmography (extracts)
 
Director
2008 - Guilty without Guilt (Без вины виноватые) [fiction, 136 mn]
2007 - Khranit vechno (Хранить вечно) [fiction, 127 mn]
2006 - V kruge pervom (В круге первом) [TV serial, 440 mn]
2000 - Romanovy. Ventsenosnaya semya (Романовы: венценосная семья) [fiction, 135 mn]
1989 - The Mother (Мать) [fiction, 200 mn]
1983 - Vassa (Васса) [fiction, 140 mn]
1981 - Valentina (Валентина) [fiction, 99 mn]
1979 - Theme (Тема) [fiction, 98 mn]
1975 - May I Have The Floor, Please (Прошу слова) [fiction, 145 mn]
1970 - Debut (Начало) [fiction, 91 mn]
1967 - There is no Passage through Fire (About Tanya Tyotkina and her Drawings) (В огне брода нет) [fiction, 95 mn]
1963 - Delo kurta klauzevitsa (Дело Курта Клаузевица)
1962 - Nina Menovshchikova (Нина Меновщикова)
1962 - Ubit ne na voyne (Убит не на войне) [30 mn]
1959 - Vstavay nash stroy (Вставай в наш строй)
 
Writer
2011 - Burnt by the Sun 3 : Citadel (Утомленные солнцем 3 : Цитадель) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 158 mn]
2010 - Burnt by the Sun 2: Exodus (Утомленные солнцем 2 : Предстояние) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 180 mn]
2008 - Guilty without Guilt (Без вины виноватые) by Gleb PANFILOV [fiction, 136 mn]
2007 - Khranit vechno (Хранить вечно) by Gleb PANFILOV [fiction, 127 mn]
2000 - Romanovy. Ventsenosnaya semya (Романовы: венценосная семья) by Gleb PANFILOV [fiction, 135 mn]
1989 - The Mother (Мать) by Gleb PANFILOV [fiction, 200 mn]
1983 - Vassa (Васса) by Gleb PANFILOV [fiction, 140 mn]
1981 - Valentina (Валентина) by Gleb PANFILOV [fiction, 99 mn]
1979 - Theme (Тема) by Gleb PANFILOV [fiction, 98 mn]
1979 - Vstrecha (Встреча) by Aleksandr ITYGILOV [fiction, 36 mn]
1975 - May I Have The Floor, Please (Прошу слова) by Gleb PANFILOV [fiction, 145 mn]
1970 - Debut (Начало) by Gleb PANFILOV [fiction, 91 mn]
1967 - There is no Passage through Fire (About Tanya Tyotkina and her Drawings) (В огне брода нет) by Gleb PANFILOV [fiction, 95 mn]
1962 - Nina Menovshchikova (Нина Меновщикова)
1959 - Vstavay nash stroy (Вставай в наш строй)
 
Site : official site

Awards :
Prix Lénine du Komsomol en 1970
Prix de la Russie en 1985
Artiste populaire de Russie en 1984
Prize for the contribution to International Cinema, Moscow International Film Festival (MIFF), Russia, 2014
Prize for the contribution to Russian Cinema, Open Russian Film Festival Kinotavr, Russia, 2010
The Mother :
Award for Outstanding Artistic Achievement, Festival de Cannes, Cannes (France), 1990
The Mother :
Meilleure contribution artistique au Festival de Cannes, 1990
Prix Nika pour le meilleur son 1990
Debut :
Lion d’argent du meilleur film et Lion d’Or pour l’actrice Inna Tchourikova lors du XXXII Festival de Venise, 1971
Prix du Leninsky Komsomol, 1970
May I Have The Floor, Please :
Prix du Festival de Karlovy Vary, 1976
Prix spécial du Festival de Barcelone, 1977
Theme :
Ours d’Or au Festival de Berlin, 1987

Biography
No English biography available !
 
Gleb Panfilov est né à Magnitogorsk le 21 décembre 1934. Diplômé de la faculté de chimie de l’Institut polytechnique de l’Oural en 1957, il travaille d’abord comme contremaître puis ingénieur à l’usine chimique de Sverdlov. De 1960 à 1963, il suit les cours par correspondance de réalisateur de l’Institut national de la cinématographie VGIK . En 1967 il est diplômé du VKSR (Cours supérieur de formation des réalisateurs et scénaristes). A partir de 1977, il dirige la chaire de formation des réalisateurs du VKSFR.


Commentaries and bibliography
- Gleb Panfilov : The First Circle (V kruge pervom, 2006) , Yelena PROKHOROVA, 2007, kinokultura.com
 
 

Photos and videos

Gleb Panfilov et son épouse Inna Tchourikova
 
Your remarks