Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer,
Artistic director
 
Born 1945, USSR
 
 

Nikita MIKHALKOV

Никита Сергеевич МИХАЛКОВ
Nikita MIKHALKOV

Filmography (extracts)
 
Director
2013 - Sunstroke (Солнечный удар) [fiction, full length film]
2011 - Burnt by the Sun 3 : Citadel (Утомленные солнцем 3 : Цитадель) [fiction, 158 mn]
2010 - Burnt by the Sun 2: Exodus (Утомленные солнцем 2 : Предстояние) [fiction, 180 mn]
2007 - 12 (12) [fiction, 153 mn]
2003 - Mum (Мама) [documentary, 60 mn]
2003 - Father (Отец) [documentary, 57 mn]
1998 - The Barber of Siberia (Сибирский цирюльник) [fiction, 179 mn]
1995 - A Sentimental Trip Home (Никита Михалков сентиментальное путешествие на Родину) [TV serial, 280 mn]
1994 - Burnt by the Sun (Утомленные солнцем) [fiction, 154 mn]
1993 - Anna from six till eighteen (Анна от 6 до 18) [documentary, 100 mn]
1993 - Vspominaya Chekhova (Вспоминая Чехова)
1991 - Territory of Love / Close to Eden (Урга) [fiction, 120 mn]
1990 - Hitch-hiking (Автостоп) [fiction, 56 mn]
1987 - Dark Eyes (Очи черные) [fiction, 121 mn]
1983 - In Private / Without Witness (Без свидетелей) [fiction, 95 mn]
1981 - Kinfolk (Родня) [fiction, 98 mn]
1979 - Several Days of Oblomov’s Life (Несколько дней из жизни И.И.Обломова) [fiction, 143 mn]
1978 - Five evenings (Пять вечеров) [fiction, 103 mn]
1977 - Unfinished Piece for Mechanical Piano (Неоконченная пьеса для механического пианино) [fiction, 103 mn]
1975 - Slave of Love (Раба любви) [fiction, 94 mn]
1974 - Friend Among Strangers, Stranger Among Friends (Свой среди чужих чужой среди своих) [fiction, 97 mn]
1970 - Quiet Day at War's End (Спокойный день в конце войны) [fiction, 38 mn]
1969 - Dear Words (Дорогие слова) [fiction, 29 mn]
1968 - And I Go Home (А я уезжаю домой...) [fiction, 29 mn]
1967 - Devochka i veshchi (Девочка и вещи) [documentary, 10 mn]
 
Writer
2013 - Sunstroke (Солнечный удар) by Nikita MIKHALKOV [fiction, full length film]
2011 - Burnt by the Sun 3 : Citadel (Утомленные солнцем 3 : Цитадель) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 158 mn]
2010 - Burnt by the Sun 2: Exodus (Утомленные солнцем 2 : Предстояние) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 180 mn]
2007 - 12 (12) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 153 mn]
1998 - The Barber of Siberia (Сибирский цирюльник) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 179 mn]
1995 - A Sentimental Trip Home (Никита Михалков сентиментальное путешествие на Родину) by Vitali MAKSIMOV , Nikita MIKHALKOV [TV serial, 280 mn]
1994 - Burnt by the Sun (Утомленные солнцем) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 154 mn]
1993 - Anna from six till eighteen (Анна от 6 до 18) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 100 mn]
1991 - Territory of Love / Close to Eden (Урга) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 120 mn]
1990 - Hitch-hiking (Автостоп) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 56 mn]
1987 - Dark Eyes (Очи черные) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 121 mn]
1986 - My Favorite Clown (Мой любимый клоун) by Yuri KUSHNEREV [fiction, 86 mn]
1983 - In Private / Without Witness (Без свидетелей) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 95 mn]
1979 - Several Days of Oblomov’s Life (Несколько дней из жизни И.И.Обломова) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 143 mn]
1978 - Five evenings (Пять вечеров) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 103 mn]
1977 - Unfinished Piece for Mechanical Piano (Неоконченная пьеса для механического пианино) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 103 mn]
1974 - Friend Among Strangers, Stranger Among Friends (Свой среди чужих чужой среди своих) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 97 mn]
1970 - Quiet Day at War's End (Спокойный день в конце войны) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 38 mn]
1968 - And I Go Home (А я уезжаю домой...) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 29 mn]
 
Actor
2011 - Burnt by the Sun 3 : Citadel (Утомленные солнцем 3 : Цитадель) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 158 mn]
2010 - Burnt by the Sun 2: Exodus (Утомленные солнцем 2 : Предстояние) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 180 mn]
2009 - Far Eastern Exodus. Island of Russians (Дальневосточный исход. Остров Русских) by Irina BAKHTINA [documentary, 52 mn]
2009 - Far Eastern Exodus. The Yankovskis (Дальневосточный исход. Янковские) by Irina BAKHTINA [documentary, 52 mn]
2008 - Rerberg and Tarkovsky. The Reverse Side of 'Stalker' (Рерберг и Тарковский. Обратная сторона 'Сталкера') by Igor MAYBORODA [documentary, 140 mn]
2007 - 12 (12) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 153 mn]
2006 - It Does'nt Hurt (Мне не больно) by Aleksey BALABANOV [fiction, 104 mn]
2006 - Fat Stupid Rabbit (Тупой жирный заяц) by Slava ROSS [fiction, 90 mn]
2005 - Blind Man's Bluff (Жмурки) by Aleksey BALABANOV [fiction, 105 mn]
2005 - The State Counsellor (Статский советник) by Filipp YANKOVSKY [fiction, full length film]
2003 - Mum (Мама) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 60 mn]
2003 - Father (Отец) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 57 mn]
1998 - The Barber of Siberia (Сибирский цирюльник) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 179 mn]
1996 - Revizor (Ревизор) by Sergey GAZAROV [fiction, full length film]
1995 - A Sentimental Trip Home (Никита Михалков сентиментальное путешествие на Родину) by Vitali MAKSIMOV , Nikita MIKHALKOV [TV serial, 280 mn]
1994 - Burnt by the Sun (Утомленные солнцем) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 154 mn]
1993 - Anna from six till eighteen (Анна от 6 до 18) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 100 mn]
1990 - Unizhenye i oskorblennye (Униженные и оскорбленные) by Andrei ESHPAJ jr. [fiction, 106 mn]
1984 - A Cruel Romance (Жестокий романс) by Eldar RIAZANOV [fiction, 145 mn]
1982 - Station for Two (Вокзал для двоих) by Eldar RIAZANOV [fiction, 140 mn]
1982 - Polety vo sne i nayavu (Полеты во сне и наяву) by Roman BALAIAN [fiction, 92 mn]
1981 - Kinfolk (Родня) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 98 mn]
1981 - Priklyucheniya Sherloka Holmsa. Sobaka Baskerviley (Приключения Шерлока Холмса. Собака Баскервилей) by Igor MASLENNIKOV [TV fiction, 154 mn]
1978 - Siberiada (Сибириада) by Andrei KONCHALOVSKY [fiction, 275 mn]
1977 - Unfinished Piece for Mechanical Piano (Неоконченная пьеса для механического пианино) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 103 mn]
1975 - Slave of Love (Раба любви) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 94 mn]
1974 - Friend Among Strangers, Stranger Among Friends (Свой среди чужих чужой среди своих) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 97 mn]
1972 - Happy Go Lucky (Печки -лавочки) by Vasili SHUKSHIN [fiction, 101 mn]
1972 - Station-Master (Станционный смотритель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 68 mn]
1970 - Sport, sport, sport (Спорт , спорт , спорт) by Elem KLIMOV [fiction, 85 mn]
1969 - Nest of Gentlefolk (Дворянское гнездо) by Andrei KONCHALOVSKY [fiction, 111 mn]
1969 - Red Tent (Красная палатка) by Mikhail KALATOZOV [fiction, 158 mn]
1969 - Song of Manshuk (Песнь о Маншук) by Mazhit BEGALIN [fiction, 78 mn]
1966 - Shutochka (Шуточка) by Andrei SMIRNOV , Boris YASHIN [TV fiction, 16 mn]
1965 - Roll-Call (Перекличка) by Daniil KHRABROVITSKY [fiction, 116 mn]
1963 - I Walk Around Moscow (Я шагаю по Москве) by Georgi DANELIYA [fiction, 78 mn]
1961 - Priklyucheniya Krosha (Приключения Кроша) by Genrikh OGANISIAN [fiction, 85 mn]
1960 - Clouded Skies Over Borsk (Тучи над Борском) by Vasili ORDYNSKY [fiction, 86 mn]
1959 - The Sun Shines For All (Солнце светит всем) by Konstantin VOYNOV [fiction, 93 mn]
1948 - Stantsionnyy smotritel (Станционный смотритель)
 
Producer
2016 - The Crew (Экипаж) by Nikolay LEBEDEV [fiction, 138 mn]
2013 - Legenda N°17 (Легенда №17) by Nikolay LEBEDEV [fiction, 134 mn]
2011 - Burnt by the Sun 3 : Citadel (Утомленные солнцем 3 : Цитадель) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 158 mn]
2011 - The Road Side House (Дом на обочине) by Anton SIVERS [fiction, full length film]
2010 - Burnt by the Sun 2: Exodus (Утомленные солнцем 2 : Предстояние) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 180 mn]
2007 - 1612. A Chronicle of the Time of Troubles (1612: Хроники Смутного времени) by Vladimir KHOTINENKO [fiction, 150 mn]
2005 - The State Counsellor (Статский советник) by Filipp YANKOVSKY [fiction, full length film]
2003 - Mum (Мама) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 60 mn]
2003 - Father (Отец) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 57 mn]
2000 - Tender Age (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
1998 - The Barber of Siberia (Сибирский цирюльник) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 179 mn]
1995 - A Sentimental Trip Home (Никита Михалков сентиментальное путешествие на Родину) by Vitali MAKSIMOV , Nikita MIKHALKOV [TV serial, 280 mn]
1994 - Burnt by the Sun (Утомленные солнцем) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 154 mn]
1993 - Anna from six till eighteen (Анна от 6 до 18) by Nikita MIKHALKOV [documentary, 100 mn]
1990 - Hitch-hiking (Автостоп) by Nikita MIKHALKOV [fiction, 56 mn]
 
Artistic director
2009 - Russkie bez Rossii. Anna Marly (Русские без России. Анна Марли) by Tatyana KARPOVA [documentary, 40 mn]
 
Site : www.trite.ru

Awards :
Ordre du Chevalier de la Grande Croix d'Italie
Prize for the contribution to International Cinema, Karlovy Vary International Film Festival, Czech Republic, 2010
Prize Akira Kurosawa, Tokyo International Film Festival : TIFF, Japan, 2008
12 :
Best actor, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2008
Best film, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2008
Best directing, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2008
Best music, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2008
Best music, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2007
Turkish Gambit :
Best actor, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2006
The State Counsellor :
Best actor, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2005
Best actor, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2005
Unizhenye i oskorblennye :
Best actor, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 1999
Burnt by the Sun :
Special Jury prize, Festival de Cannes, Cannes (France), 1994
Territory of Love / Close to Eden :
Golden Lion for Best Film, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1991
Pasinetti Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1991
OCIC Award, Venice International Film Festival, Venice (Italy), 1991
In Private / Without Witness :
Prix national de la meilleure réalisation, 1984
Unfinished Piece for Mechanical Piano :
Conque d'or au Festival de San Sebastian, 1977
Premier prix au Festival de Chicago, 1978
A Sentimental Trip Home :
Prix du meilleur télé-film au Festival du Monde slave, 1995
Friend Among Strangers, Stranger Among Friends :
Prix du jury au Festival de Dehli, 1975
The Barber of Siberia :
Grand prix au festival "Vive le cinéma de Russie!" (Виват кино России!), 1999
Prix du public au Festival Kinotavr, Sotchi, 1999
Territory of Love / Close to Eden :
Prix FELIX du meilleur film, 1993
Prix NIKA du meilleur réalisateur, 1992
Prix du meilleur film au Festival "Kinotavr", 1992
Burnt by the Sun :
Oscar du meilleur film étranger aux USA, 1994
12 :
Lion d'or attibué à Nikita Mikhalkov, 2007

Biography
No English biography available !
 
Nikita Mikhalkov-Konchalovski est né à Moscou le 28 octobre 1945. Il veut d’abord devenir comédien et choisit finalement la réalisation, tout en continuant à jouer dans un certain nombre de films. Après ses études au VGIK (classe de M. Romm), Mikhalkov réalise Un jour tranquille à la fin de la guerre, moyen métrage. Ses films, à partir de Ami chez les ennemis, ennemi chez les siens, évocation de la lutte entre " Rouges " et " Blancs " à l'aube de la révolution bolchévique, ainsi que L’Esclave de l’amour, évoquent l’histoire intime des êtres sur le fond des violences de l’Histoire, pendant la période soviétique. Mikhalkov préfère les intrigues situées dans le passé, ce qui lui permet d’éviter la censure.
Nikita Mikhaïlkov n'a jamais quitté l'U.R.S.S, mais a toujours gardé ses distances avec le régime. Dès la fin des années 80, avec la libéralisation du régime, il tourne avec l’aide de la France Les yeux noirs et Urga, ses plus grands succès internationaux. Puis il tourne, co-produits avec la France, Anna et Soleil trompeur, dont il interprète lui-même le rôle principal : Mikhalkov y dénonce la cruauté du stalinisme et du goulag : sa nostalgie de la Russie éternelle, celle du temps des tsars, apparaît dans ces films, et dans sa fresque, (présentée en ouverture du 52e Festival de Cannes) Le Barbier de Sibérie où il joue lui-même le rôle du souverain Alexandre III.

Родился 21 октября 1945 г. в Москве.
В 1958-1962 гг. — ученик и актер средней школы при Театре им. Станиславского.
В 1963-1966 гг. учился на актерском факультете Театрального училища им. Щукина (мастерская Л. Шихматова).
В 1971 г. окончил режиссерский факультет ВГИКа (мастерская М. Ромма).
В 1980-1991 гг. вел мастерскую игрового кино на ВКСР.
С 1988 г. — Председатель Правления и худ. рук. студии "ТРИТЭ".
С 1993 г. — Президент Российского фонда культуры.
С 1997-2005 гг. — Председатель СК России.
С 1998 г. — Президент Московского МКФ. Режиссер-пост. сп. "Механическое пианино" (1987, Teatro di Roma).
Действительный член Академии гуманитарных наук (1994). Профессор Академии гуманитарных наук Сан-Марино.
Народный артист РСФСР (1984).
Орден Трудового Красного Знамени (1986).
Кавалер (1992) и Командор (1994) Ордена Почетного легиона (Франция).
Орден "За заслуги перед Отечеством" III степени (1995).
Орден Сергия Радонежского I степени Русской Православной Церкви (1997).
Орден Рыцаря Большого Креста (2004, Италия).
Премия Витторио Де Сика (2004).
Диплом министров иностранных дел Польши и России "За заслуги в укреплении взаимопонимания и сближения обществ двух государств" (2009).
Народный артист Кабардино-Балкарии (2009).
Премия "Италия в мире" (2009).
Source : russiancinema.ru


Commentaries and bibliography
- Nikita Mikhalkov : Burnt by the Sun 2 : Citadel (Utomlennye solntsem 2: Tsitadel’, 2011) , Yelena RAZLOGOVA, 2011, kinokultura.com
- Nikita Mikhalkov : Burnt by the Sun 2 : Exodus (Utomlennye solntsem 2: Predstoianie) , Stephen NORRIS, 2010, kinokultura.com
- Speaking in Tongues : Poetic Language in Nikita Mikhalkov’s Burnt by the Sun , Mariya BOSTON, 2010, kinokultura.com
- The imperial trace : recent Russian cinema , Nancy CONDEE, 2009, Oxford University Press
- Nikita Mikhalkov : 12 (2007) , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- Two Decades of Post-Soviet Cinema : Taking Stock of Our Stocktaking , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- Close to Eden. [Урга. Территория любви] , Olga KLIMOVA, 2006, rusfilm.pitt.edu
- Nikita Mikhalkov : between nostalgia and nationalism , Birgit BEUMERS, 2005, I.B.Tauris
- Burnt by the sun , Birgit BEUMERS, 2000, I.B.Tauris
 
 
Your remarks