Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1937, USSR
 
Died 2003

Leonid MARIAGIN

Леонид Георгиевич МАРЯГИН
Leonid MARIAGUINE

Filmography (extracts)
 
Director
2004 - Zdrastvuy, stolitsa (Здравствуй, столица!) [fiction, 107 mn]
2001 - 101-ij kilometr (101-й километр) [fiction, 103 mn]
1993 - Trotskiy (Троцкий)
1990 - Bukharin - Enemy of People (Враг народа Бухарин) [fiction, 102 mn]
1988 - An Expensive Pleasure (Дорогое удовольствие) [fiction, 85 mn]
1985 - The Town of Brides (Город невест) [fiction, 95 mn]
1982 - Birthday (День рождения) [fiction, 82 mn]
1981 - An Unbidden Friend (Незваный друг) [fiction, 90 mn]
1978 - Miss Nikanorova Is Waiting (Вас ожидает гражданка Никанорова) [fiction, 87 mn]
1976 - My Work (Мое дело) [fiction, 138 mn]
1974 - The Flight Is Delayed (Вылет задерживается) [fiction, 77 mn]
1973 - Two on the Route (Двое в пути) [fiction, 77 mn]
1970 - My Street (Моя улица) [fiction, 78 mn]
1969 - About Klava Ivanova (Про Клаву Иванову) [TV film, 82 mn]
 
Writer
2004 - Zdrastvuy, stolitsa (Здравствуй, столица!) by Leonid MARIAGIN [fiction, 107 mn]
2001 - 101-ij kilometr (101-й километр) by Leonid MARIAGIN [fiction, 103 mn]
1993 - Trotskiy (Троцкий)
1990 - Bukharin - Enemy of People (Враг народа Бухарин) by Leonid MARIAGIN [fiction, 102 mn]
1985 - The Town of Brides (Город невест) by Leonid MARIAGIN [fiction, 95 mn]
1982 - Birthday (День рождения) by Leonid MARIAGIN [fiction, 82 mn]
1981 - An Unbidden Friend (Незваный друг) by Leonid MARIAGIN [fiction, 90 mn]

Author :

Awards :
Honoured Artist of Russia, 1986
People's Artist of Russia, 1998

Biography
No English biography available !
 
Leonid Mariaguine est né à Moscou. Il a reçu en 1966 le diplôme de la faculté de réalisation du LGITMiK de Léningrad (Saint-Pétersbourg) où il a étudié sous les directives de A.A. Mousil). Leonid Mariaguine s'est d'abord fait connaître par son travail pour la télévision. Il a reçu le prix "Intertélévision" pour ses films Ma rue (Моя улица) (1970) et Deux en chemin (Двое в пути) (1973) et pour son film Le 101ème kilomètre (101-й километр), consacré à sa jeunesse, il a reçu le deuxième prix au concours "Revanche" du festival de cinéma "Fenêtre sur l'Europe" de 2001 à Vyborg.

Родился 26 февраля 1937 года в Москве.
Был вольнослушателем на курсе М.И. Ромма, окончил режиссёрский факультет ЛГИТМиКа (1966).
В 1954-1955 годах — лаборант ВГИКа, в 1959-1960 годах работал на разных студиях, в 1960—1962 годах — режиссёр Новосибирского телевидения, в 1962-1964 годах — ассистент режиссёра киностудии имени Горького, с 1964 года — ассистент режиссёра, 2-й режиссёр, режиссёр киностудии «Мосфильм», режиссёр дубляжа.
Автор более 20-ти сюжетов для киножурнала «Фитиль». За телефильмы «Моя улица» (1970) и «Двое в пути» (1973) удостоен призов Интервидения (МТФ в Праге, 1971 и 1974). Публиковался в периодических киноизданиях. Автор книг «Не только о кино», «Был такой случай», «Были-небыли», «Иду на Вы».
Преподавал во ВГИКе.
Ушёл из жизни 16 сентября 2003 года в Москве.

Your remarks