Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer
 
Born 1909, Ukraine
 
Died 1963

Leonid LUKOV

Леонид Давыдович ЛУКОВ
Leonid LOUKOV

Filmography (extracts)
 
Director
1964 - People, Trust Me! (Верьте мне, люди) [fiction, 111 mn]
1961 - Dve zhizni (Две жизни) [fiction, 196 mn]
1958 - Oleko Dundich (Олеко Дундич) [115 mn]
1956 - Different Fortunes / Many Roads (Разные судьбы) [fiction, 107 mn]
1955 - To a New Shore (К новому берегу) [fiction, 108 mn]
1954 - This Must Not Be Forgotten / Least We Forget (Об этом забывать нельзя) [fiction, 100 mn]
1953 - The Barbarians (Варвары) [fiction, 179 mn]
1953 - The Mistress / Vassa Zheleznova (Васса Железнова) [fiction, 110 mn]
1950 - Miners of the Don (Донецкие шахтеры) [108 mn]
1947 - Private Aleksandr Matrosov (Рядовой Александр Матросов) [fiction, 85 mn]
1946 - A Great Life, Part II (Большая жизнь (2-я серия)) [fiction, 96 mn]
1945 - It Happened in the Donbass (Это было в Донбассе) [fiction, 102 mn]
1943 - Two Soldiers (Два бойца) [fiction, 80 mn]
1941 - The Mother (Мать) [fiction, 15 mn]
1941 - Night above Belgrade (Ночь над Белградом) [fiction, 29 mn]
1939 - A Great Life, Part 1 (Большая жизнь (1 серия)) [fiction, 98 mn]
1938 - Director (Директор) [fiction]
1936 - I Love (Я люблю) [fiction, 78 mn]
1934 - Youth (Молодость) [fiction, 63 mn]
1932 - Eshelon N°... (Эшелон №...) [fiction, 54 mn]
1931 - Koreshki kommuny (Корешки коммуны) [fiction, 64 mn]
1931 - Italian (Итальянка) [fiction, 54 mn]
1931 - Rodina moya - komsomol (Родина моя — комсомол) [documentary, 350 m]
1930 - Nakip (Накипь) [fiction]
 
Writer
1956 - Different Fortunes / Many Roads (Разные судьбы) by Leonid LUKOV [fiction, 107 mn]
1955 - To a New Shore (К новому берегу) by Leonid LUKOV [fiction, 108 mn]
1954 - This Must Not Be Forgotten / Least We Forget (Об этом забывать нельзя) by Leonid LUKOV [fiction, 100 mn]
1932 - Eshelon N°... (Эшелон №...) by Leonid LUKOV [fiction, 54 mn]
1931 - Koreshki kommuny (Корешки коммуны) by Leonid LUKOV [fiction, 64 mn]
1931 - Italian (Итальянка) by Leonid LUKOV [fiction, 54 mn]
1930 - Nakip (Накипь) by Leonid LUKOV [fiction]
1928 - Vanka and Mstitel (Ванька и Мститель) by Aksel LUNDIN [fiction, 71 mn]

Awards :
Honoured Artist of Usbeckistan, 1942
Artist of the people of Russia, 1957
A Great Life, Part 1 :
Prix Staline, degré II, pour Leonid Loukov et Pavel Linine

Biography
No English biography available !
 
Leonid Loukov est né le 2 mai 1909 à Marioupol (Ukraine).
En 1928 il termine ses études à l'université ouvrière, puis travaille comme correspondant de différents journaux (Nacha pravda, Kotchegarka, Komsomolets Oukrainy...)
Il est l'un des fondateurs du studio Kinorabmol de Kharkov où il a filmé un cycle de documentaires sous le nom général de "Rodina moya - Komsomol".
De 1930 à 1941 il est réalisateur au Studio de Kiev, puis de 1941 à 1943 au Studio de Tachkent et à partir de 1943 au studio Gorki.
Son film Une grande vie, 2e partie a été interdit par la censure et n'est sorti sur les écrans soviétiques qu'en 1958
Leonid Loukov est décédé le 24 avril 1963

Родился 2 мая 1909 г. в Мариуполе.
В 1928 г. окончил рабфак. Работал корреспондентом в газетах "Наша правда", "Кочегарка", "Комсомолец Украины". Один из организаторов студии "Кинорабмол" (Харьков), где снял цикл хроник.-док. к/м выпусков под общим названием "Родина моя – комсомол". В 1930-1941 гг. — режиссер Киевской к/с, в 1941-1943 гг. — Ташкентской к/с, с 1943 г. — к/с им. М. Горького.
Заслуженный деятель искусств Узбекской ССР (1942).
Народный артист РСФСР (1957).
Умер 24 апреля 1963 г.
Source : russiancinema.ru

Your remarks