Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Cinematographer
 
Born 1903, Russia
 
Died 1973

Mikhail KALATOZOV

Михаил Константинович КАЛАТОЗОВ
Mikhaïl KALATOZOV
Also : Mikheil KALATOZISHVILI

Filmography (extracts)
 
Director
1969 - Red Tent (Красная палатка) [fiction, 158 mn]
1964 - I Am Cuba (Я - Куба) [fiction, 143 mn]
1959 - The Letter That Was Never Sent (Неотправленное письмо) [fiction, 97 mn]
1957 - The Cranes Are Flying (Летят журавли) [fiction, 97 mn]
1955 - The First Echelon (Первый эшелон) [fiction, 114 mn]
1954 - True Friends (Верные друзья) [fiction, 102 mn]
1953 - The Hostile Whirlwinds (Вихри враждебные) [fiction, 126 mn]
1950 - The Plot of the Doomed (Заговор обреченных) [fiction, 103 mn]
1942 - Invincible (Непобедимые) [fiction, 94 mn]
1941 - Valeri Chkalov (Валерий Чкалов) [fiction, 89 mn]
1939 - Muzhestvo (Мужество) [fiction, 74 mn]
1931 - Nail in the Boot (Гвоздь в сапоге) [fiction, 50 mn]
1930 - Slepaya (Слепая) [fiction]
1930 - Salt for Svanetia (Соль сванетии) [documentary, 55 mn]
1929 - Moscow MXAT Theatre in Tbilisi (Mkhatis teatris gastrolebi) [documentary]
1928 - Their Kingdom (Их царство) [documentary, 15 mn]
1928 - Afghan Khan in Tbilisi (Avganeli khanis chamosvla Tbilisshi) [documentary]
1927 - Stud Farm (Tskhenebis pabrika) [documentary]
1927 - Opening of Zahesi, Electric Power Station (Zahesis I turbinis gakhsna) [documentary]
 
Writer
1969 - Red Tent (Красная палатка) by Mikhail KALATOZOV [fiction, 158 mn]
1942 - Invincible (Непобедимые) by Sergey GERASIMOV , Mikhail KALATOZOV [fiction, 94 mn]
1928 - Gypsy Blood (Цыганская кровь) by Lev PUSH [fiction, 65 mn]
1927 - Gyulli (Гюлли) by Lev PUSH , Nikolay SHENGELAIA [fiction, 75 mn]
 
Cinematographer
1930 - Salt for Svanetia (Соль сванетии) by Mikhail KALATOZOV [documentary, 55 mn]
1929 - Moscow MXAT Theatre in Tbilisi (Mkhatis teatris gastrolebi) by Mikhail KALATOZOV [documentary]
1928 - Gypsy Blood (Цыганская кровь) by Lev PUSH [fiction, 65 mn]
1928 - Afghan Khan in Tbilisi (Avganeli khanis chamosvla Tbilisshi) by Mikhail KALATOZOV [documentary]
1927 - Gyulli (Гюлли) by Lev PUSH , Nikolay SHENGELAIA [fiction, 75 mn]
1927 - Stud Farm (Tskhenebis pabrika) by Mikhail KALATOZOV [documentary]
1927 - Opening of Zahesi, Electric Power Station (Zahesis I turbinis gakhsna) by Mikhail KALATOZOV [documentary]

Awards :
Artiste populaire de l’Union Soviétique (1969)

The Cranes Are Flying :
Golden Palm, Festival de Cannes, Cannes (France), 1958
The Cranes Are Flying :
Prix spécial de l’Union Soviétique, 1958
Prix Selznik du meilleur film étranger aux USA, 1958
I Am Cuba :
Prix de la Société nationale des récompenses attribuées par les critiques de cinéma des Etats Unis (National Society of Film Critics Awards), 1996
Prix du Jury "Découverte" pour la version rénovée sur DVD au festival de Cannes, 2004

Biography
No English biography available !
 
Né à Tiflis (Tbilissi) de nom géorgien Kalatozishvili, Mikhaïl Kalatozov a d'abord fait des études d'économie. Il est diplômé en 1937 de l’Académie des Arts de Léningrad (Saint-Pétersbourg). Sa première formation au cinéma a été celle d'opérateur. Depuis 1967, il est réalisateur aux studios Mosfilm. De 1946 à 1948 vice-ministre du cinéma de l’Union Soviétique.

режиссер Родился 28 декабря 1903 г . в Тифлисе.
С 1923 г. — монтажер, ассистент оператора, оператор, режиссер на Тбилисской к/с, с 1936 г. — ее директор. В 1931-1934 гг. — слушатель ленинградского отделения Государственной академии искусствознания (ГАИС).
В 1937 г. окончил аспирантуру Академии искусствознания в Ленинграде. С 1937 г. — режиссер к/с "Ленфильм", с 1943 г. — к/с "Мосфильм". В 1943-1945 гг. — уполномоченный комитета по делам кинематографии при Совнаркоме СССР в США, в 1944-1946 гг. — начальник Главка по производству художественных фильмов, в 1946-1948 гг. — зам. министра кинематографии СССР.
Народный артист СССР (1969).
Умер 26 марта 1973 г. в Москве.
Source : russiancinema.ru


Commentaries and bibliography
- The Cranes Are Flying , Josephine WOLL, 2003, I.B.Tauris
 
 
Your remarks