Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Cinematographer
 
Born 1936, USSR
 
Died 2010

Yuri ILIENKO

Юрий Герасимович ИЛЬЕНКО
Youri ILIENKO

Filmography (extracts)
 
Director
1990 - Swan Lake: The Zone (Лебединое озеро. Зона) [fiction, 96 mn]
1987 - Straw Bells (Соломенные колокола) [fiction, 142 mn]
1983 - Legenda o knyagine Olge (Легенда о княгине Ольге)
1981 - Lesnaya pesnya. Mavka (Лесная песня. Мавка)
1979 - Poloska neskoshennukh dikikh tsvetov (Полоска нескошенных диких цветов)
1977 - Prazdnil pechenoy kartoshki (Праздник печеной картошки)
1974 - Mechtat i zhit (Мечтать и жить)
1972 - Naperekor vsemu (Наперекор всему)
1971 - The White Bird Marked With Black (Белая птица с черной отметиной) [fiction, 99 mn]
1968 - The Eve of Ivan Kupalo (Вечер накануне Ивана Купала) [fiction, 71 mn]
1965 - A Fountain For The Thirsty / A Spring for the Thirsty (Родник для жаждущих) [fiction, 72 mn]
 
Writer
1991 - Posledniy bunker (Последний бункер)
1990 - Swan Lake: The Zone (Лебединое озеро. Зона) by Yuri ILIENKO [fiction, 96 mn]
1987 - Straw Bells (Соломенные колокола) by Yuri ILIENKO [fiction, 142 mn]
1983 - Legenda o knyagine Olge (Легенда о княгине Ольге)
1981 - Lesnaya pesnya. Mavka (Лесная песня. Мавка)
1979 - Poloska neskoshennukh dikikh tsvetov (Полоска нескошенных диких цветов)
1971 - The White Bird Marked With Black (Белая птица с черной отметиной) by Yuri ILIENKO [fiction, 99 mn]
1968 - The Eve of Ivan Kupalo (Вечер накануне Ивана Купала) by Yuri ILIENKO [fiction, 71 mn]
1967 - Out of Boredom (Скуки ради) by Artur VOITETSKY [fiction, 78 mn]
 
Cinematographer
1990 - Swan Lake: The Zone (Лебединое озеро. Зона) by Yuri ILIENKO [fiction, 96 mn]
1987 - Straw Bells (Соломенные колокола) by Yuri ILIENKO [fiction, 142 mn]
1965 - A Fountain For The Thirsty / A Spring for the Thirsty (Родник для жаждущих) by Yuri ILIENKO [fiction, 72 mn]
1964 - Wild Horses of Fire (Тени забытых предков) by Sergey PARADZHANOV [fiction, 97 mn]
1960 - Proshchaye, golubi! (Прощайте голуби!) by Yakov SEGEL [fiction, 97 mn]

Awards :
Swan Lake: The Zone :
FIPRESCI Prize, Festival de Cannes, Cannes (France), 1990
The White Bird Marked With Black :
Premier prix au Festival de Moscou, 1971

Biography
No English biography available !
 
Youri Ilienko est né le 18 juillet 1936 à Dniepropetrovsk. Après avoir obtenu en 1960 un diplôme d’opérateur au VGIK, il travaille comme opérateur au studio de Yalta pour le film Adieu colombes (1961) de Y.Seguel. Puis il acquiert une célébrité mondiale en tant qu’opérateur de Paradjanov pour Les Chevaux de feu. Il devient ensuite réalisateur de films poétiques au style flamboyant, en particulier L’oiseau blanc marqué de noir (1970), animé d’un puissant lyrisme révolutionnaire. En 1990 il est opérateur et coréalisateur avec Paradjanov d’un film étrange et contestataire le Lac des cygnes-la Zone.

Your remarks